Ostrý nůž je při vaření nejen efektivnější, ale také bezpečnější, protože vyžaduje méně síly při krájení. Ačkoliv...

Trvanlivost vakuovaných potravin
V mrazáku není trvanlivost neomezená
Ani v mrazáku a vakuovém obalu však není trvanlivost neomezená, jen výrazně delší. Například u pečiva, těstovin, rýže nebo kávy můžeme vidět několikanásobné prodloužení doby čerstvosti:
- čerstvý chléb: 2-3 dny -> 7-8 dní
- nevařená rýže nebo těstoviny: 5-6 měsíců -> 1 rok
- sypaný čaj, zrnková káva: 2-3 měsíce -> 1 rok
Vakuované pečivo
V případě pečiva se hodí uschovat pár krajíců do vakuové dózy, aby vydržely čerstvé třeba pro školní svačiny. Káva nebo čaj mohou také díky vakuování zůstat déle chutné, ale pozor na časté změny tlaku nebo teploty, které mohou kvalitu zhoršit.
Trvanlivost v lednici
Jak dlouho vydrží vakuované potraviny v lednici? I chladné prostředí zpomaluje zkázu jídla, ale nechrání ho před vlhkostí, bakteriemi nebo pachy. Proto vakuování nabízí další ochranu. Příklady prodloužení trvanlivosti:
- vepřové maso: 4-7 dní -> 14-21 dní
- sýr: 15-20 dní -> 40-60 dní
- zelenina: 2-7 dní -> 7-14 dní
Při správném postupu, jako je mytí a důkladné sušení potravin před vakuováním, můžete uchovávat jídlo bezpečně a s delší trvanlivostí. Vyhněte se vnitřním nečistotám nebo poškození obalu, abyste zajistili, že vakuování bude skutečně efektivní.